zondag 5 augustus 2012

Aankomst in Kin


Mbóte bínó! ('hallo iedereen' in Lingála)

We zijn alledrie veilig aangekomen in 'Kin'. De vlucht is met ongeveer 2 uur vertraging vertrokken, omdat de Commandant (d.i. de kapitein) ziek was geworden. Gelukkig hebben ze nog iemand uit zijn bed kunnen bellen, die dan is ingevallen. De paspoortcontrole en het wachten op de bagage in Kinshasa waren even stressy momenten, maar het is ongelooflijk vlot verlopen. Wel even schrikken toen Jasper en ik uit het vliegtuig stapten en Koen nergens te bespeuren was. We zijn dan, op goed gevoel, de bus opgestapt, en gelukkig vonden we hem dan terug aan de douane. De rit naar de Procure (waar we momenteel verblijven) was op zijn minst een klein avontuurtje dankzij de rijkunsten van onze chauffeur (of gewoon de algemene verkeersregels van Kin) en de staat van de weg. Stel je gewoon een heel brede baan voor, van op zijn minst tien meter, zonder verkeerslijnen. Delen zijn geasfalteerd, maar plots is het middenstuk verharde zandweg, en je weet dus niet of je nu op het vak van jouw rijrichting rijdt of op dat van de tegenliggers (ik althans niet). Voorsteken langs links en rechts, en inderdaad soms snel voordat een tegenligger je passeert. Langs de baan zijn er winkeltjes, bars, tankstationnetjes en je hoort muziek spelen als je even stilstaat. De Procure ligt in de ‘chique wijk’, waar ook de Amerikaanse ambassade is (dit alles in de buurt van Avenue de 30 Juin). ’s Avonds zijn we met zijn drieën nog iets gaan eten in de plaatselijke CFK (stel je er niet te veel bij voor: een bord halfwarme en halfgebakken frieten met twee stukjes gefrituurde kip), en uiteindelijk afgezakt naar de bar in de Procure om een pintje te drinken (ik probeerde een SKOL, ongeveer hetzelfde als Primus, wat hier ook wordt gedronken; het zijn de 2 meest favoriete bieren in Kin). We slapen in een ruime kamer mét eigen badkamer, en zien vanuit ons raam de Kongo stromen.
Het ontbijt is zeer goed verzorgd, ongeveer wat je tegenkomt in een gewoon hotelletje (wat dan ‘a continental breakfast’ wordt genoemd), met (!!) confituur van ‘den aldi’. Blijkbaar verblijven hier ook veel Italiaanse koppels die een kind willen adopteren, en dat was erg duidelijk toen we in de eetzaal zaten.
Normaal gezien zouden we vandaag al doorreizen naar Kisantu (een reis van ongeveer drie uur). Koen heeft echter nog paar afspraken met verschillende mensen die vandaag in Kinshasa zijn, en verbonden zijn aan het project. Hoewel hij gisteren dus zei dat hij rond de middag wou vertrekken, is het nog niet zeker wanneer we vandaag kunnen verder reizen.

Slecht nieuws echter (net nog ontdekt): mijn fototoestel werkt niet meer. Als ik een foto trek, wordt het niet opgeslagen. Ik heb een andere SD-kaart mee, maar in dit fototoestel moet een kleintje (dus het kaartje dat ik mee heb past er niet in). Ik blijf regelmatig proberen, in de hoop dat het plots wél werkt (het heeft nogal eens kuren gehad), maar voorlopig trekken we dan foto's met Jasper zijn toestel.

Groetjes!2 opmerkingen:

 1. SD kaartje terug formateren vanaf fototoestel

  Ronske Senior

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik momenteel het SD-kaartje dat aangekocht werd door het project. Ineens een geheugen toename van 2 naar 32 GB. Kan ik toch nog veel foto's nemen, joepie!

   Verwijderen